BAÑOS DE LA ENCINA

La fortalesa de Bury-al-Hamman en Baños de la Encina (Jaén).

Actuació: Baños de la Encina(Jaén).

Motiu: ‘Noche andalusí de la rosa’,

La tarde-noche del 26 de julio, la plaza Mayor de la villa de Baños de la Encina abraza su pasado. Las guerras pretéritas dan paso a un encuentro cultural con la paz de los pueblos; el ecuestre intercambio de rosas entre caballeros y damas, ya sean castellanos y morunas o morunos y castellanas, se arropa en una noche cargada de cultura, espectáculo y encuentro.

Data: 26 de juliol.

Baños de la Encina i més concretament la seua fortalesa omeya construïda el segle XI són objecte al llarg de la història de contínues i ferotges lluites entre musulmans i cristians; no per això la gent de Baños desitja rememorar la conquesta i la lluita sinó més bé el contrari.

La nit andalusí de la rosa converteix la plaça i el castell del poble en un mercat d’artesans; en un anar i venir continu de gent abillada a la usança medieval; és una festa popular on les forces culturals del poble: artesans, banda de música, escola de dansa, rondalla popular, teatre i música prenen els carrers i conviuen en un ben pensat acte de la rosa: l’intercanvi d’una rosa entre cristians i musulmans com senyal de pau.

Una festa participativa (concurs de millors parades, de millor disfressa) organitzada per i per al poble, sense luxes innecessaris i amb tota l’honestedat de la seua gent.

I allí estiguérem nosaltres; passen i vegen la nit de la rosa, on joglars, músics i trobadors ocupen les places i els llars:

Etiquetes:

Deixa una resposta