Un espai on poder comunicar-nos en llibertat: MILLAU, FRANÇA 2ª part

Erase una vegada un lloc amable on Trencaclosques va anar a actuar…..
20 d’octubre del 2009; 8 A. m. del matí en Millau, França. La casa encara roman en calma.

Despertem d’un somni reparador i contemplem el paisatge des de la finestra.La primera paraula que ens ix és: bonjour!!! Ens mirem a l’espill i caem en el compte que estem en Millau, a França i si; avui és el gran dia.

Ens dirigim al Théâtre de la Maison du Peuple, en el centre de la ciutat; on ens estan esperant per a donar els últims retocs a les llums i al so. Corrent, ja que (horari francès) a les 12.00 h. hem de tornar a casa de Pierre i Arlet a menjar.

L’actuació està prevista a les 14.30 hores de la vesprada. Abans d’actuar revisem tot per a no deixar gens a l’atzar:

Esperem al voltant de 500 xiquets/as i professors/as de tots els col·legis de Millau d’entre 8 i 10 anys d’edat. L’aforament comença a omplir-se i quan ix Jacques Cohen a presentar-nos sorprenentment es fa un silenci atronador:

La funció comença com el nostre espectacle CONTES RODATS: el violí en escena i entre les butaques tres ombres que entonen una cançó a la lluna:

  “Lluna que en vens ajudar,
  lluna que en dones la má,
  lluna que em tapes del fred,(…)”

S’obri el teló i tot queda arrere: l’esforç de traduir, estudiar i interpretar en altre idioma; les pors a no ser entesos; la ‘pronunciació’ del francès; el ritme de l’espectacle; tot queda arrere i la màgia del teatre embolica a l’auditori amb CONTES EN-CHANTÉS:

Després de l’espectacle realment el GUST va ser nostre. El públic molt respectuós va seguir amb entusiasme les històries i sobretot les cançons. Per a tot això va haver un treball preparatori. Les escoles de Millau van estar treballant sobre un dossier de CONTES EN-CHANTÉS i les cançons que anàvem a cantar aquell dia a la vesprada. I es va notar durant la funció; els xiquets/as van prendre el protagonisme de cantar i acompanyar-los va ser realment grandiós.

Però el dia encara no s’havia acabat. Amb el plaer del treball ben fet desmuntem l’escenografia i preparem els instruments de la nit. La cita era a les 20.45 hores així que havíem d’aprofitar el temps per a descansar i fer unes compres. (Umm formatges, Umm paté, Umm vi…)

Arribem a casa de Pierre, descansem i al voltant de les 18.00 hores de la vesprada comencem a estirar-se el cos:

Estem preparades per a vestir de llarg; per a la gran festa final de el Proyecte TROVADOR@S DEL SEGLE XXI.

Més que córrer, vam volar cap al teatre de Millau, mentre deixem a Pierre en el seu estudi preparant i afinant la veu. El programa de la nit està clar: Projecció de el curtmetratge sobre la vida del trobador Guillem de Cabestany, interpretació de LO DOC PENSAR en col·laboració amb Pierre Chauchard a la veu i a la guitarra i concert de la CONFLUENCE de cultures: jueva, cristiana, musulmana i occitana per part de TRENCACLOSQUES.

El concert va ser realment encantador. L’aforament quasi ple va contemplar com es desenvolupaven la confluència de cultures cançó a cançó, poema a poema; i en quant a les presentacions en francès: solament dir-vos que cada vegada que presentava una cançó Teresa li aplaudien. Entre la por a equivocar-se i aqueix accent tan castellà al parlar francès va estar una combinació simpàtica que el públic va saber agrair.

Vam arreplegar els aplaudiments, les felicitacions i (com no) els instruments i ens vam disposar a assaborir l’últim sopar a casa de Arlet i Pierre al costat de Jacques i uns amics; amb l’absència de Joelle Compere (la professora encarregada de rodar el curtmetratge) i del periodista J.L Vidal.

Després del paté casolà, de l’amanida de escarola amb all, de les llonganisses rostides, del tabulé (regat amb un excel·lent vi de Burdeos), i de la xarrada amena sobre la intensa nit que havíem viscut; només ens quedava traure els instruments i acabar la vetlada amb uns quants romanços, cançons i alguna que altra ‘mentida’.

Ens vam dormir potser somiant en tornar, potser entonant la cançó LO DOC PENSAR, potser amb una última imatge sobre l’escenari, potser repetint en francès la cançó de LE CHAT, potser amb un lleu somriure per la meravella que havíem viscut durant aquells quatre dies.

DE BONNE NUIT!!!!!

5 respostes per a “Un espai on poder comunicar-nos en llibertat: MILLAU, FRANÇA 2ª part”

 1. rosa va dir:

  MAGNIFICA ACTUACIÓ LA DE MILLAU, LA DE LA VESPRADA, Y LA DE LA NIT MILLOR ENCARA. ÁNIM, VOSALTRES PODEU AMB TOT. UN BESET A TOTS, Y EN ESPEÇIAL A LA LAURA, QUE ESTÁ MOLT GUAPA ULTIMAMENT.

 2. Pierre chauchard va dir:

  Ola,
  Avec Arlette nous avons bien apprecié votre blog…les photos et commentaires.Quels merveilleux souvenirs de ces 3 jours que nous avons passés ensemble .La samaine passée nous avons Raphael Arnal qui est venu passer une soirée dans “nuestro casa del campo” nous avons beaucoup parlé de vous…Merci encore de votre participation au concert du 3 novembre à Sagunto
  Avec Arlette nous vous embrassons tous les quatre
  Vivo lo Musica….Amistad et hasta luego

  Arlette, Pierre

  PS: C’est decidé, lundi 30 novembre nous descendons nous installer à Millau jusqu’à la fin du printemps

 3. Eva Gómez va dir:

  Quina meravella de crònica i quina bonica experiència la vostra en Millau. Gràcies per compatirla des d’ací també amb tots nosaltres. Moltes felicitats!

 4. trencaclosques va dir:

  Gràcies Rosa per haver vingut a França i pels teus ànims. Les dos actuacions van ser una meravella!!! i ens alegrarem de compartir-ho amb tu i Antonio. La propera vegada que anem a França també farem per a que vingau!!!

 5. trencaclosques va dir:

  Gràcies Eva per les teues felicitacions. Allò de bo que ens passe (com no vos podem portar a tots ni a totes a la maleta) intentarem compartir-ho per a que ho podau gaudir un miqueta.

Deixa una resposta