Un espai on poder comunicar-nos amb llibertat: biblioteques, EXTREMADURA

Erase una vegada un lloc amable on Trencaclosques va anar a actuar…..

Aquest passat mes de novembre vam emprendre rumb oest cap a terres extremenyes amb la finalitat de mostrar el nostre espectacle per a biblioteques.

 • Valverde de Leganés,
 • Jerez de los Caballeros,
 • Fregenal de la Sierra i
 • Montijo eren els llocs on emprendríem les nostres aventures.
 • La realitat cultural de les biblioteques que ens vam trobar allí, sobrepassà amb excelent les nostres expectatives. Les biblioteques estaven situades en pobles menuts i a pesar d’això estaven dotades de totes les infraestructures necessàries, materials actualitzats, i activitats al voltant dels llibres: exposicions, entrevistes amb l’autor, etc, etc, etc.

  El nostre espectacle d’animació a la lectura posava la guinda a un pastís molt ben tractat.

  COMENÇA EL NOSTRE VIATGE…ens acompanyes?


  La Furgoneta carregada al màxim, maletes i roba d’abric; partim doncs creuant la meseta castellana:

  Anem preparats/des per a tot. Són 6 dies fora de casa i no poden faltar: mitjons, sabó, la pinta, pinta morros (com la tia Pena i la tia Misèria) etc, etc i etc. Per descomptat tots els instruments que cadascun porta (que són cada dia més): instruments per a les biblioteques i instruments per al Concert en el Teatre de Montijo el penúltim dia.

  Però estant en la província de Ciudad Real, ens preguntem, algú sap com arribar a Jerez de los Caballeros? Ens mirem a la cara i vam advertir que preparats/des del tot, tot…..com que NO.

  Parem per enèsima vegada en un bar qualsevol. No sabíem si anàvem o veníem, de tot fèiem acudit; el cambrer ens va indicar l’últim tram i per fi de nit trobarem el cartell de Jerez de los Caballeros.

  Beneït llit!!!

  1ª JORNADA: Biblioteca de Valverde de Leganés.

  Descansats del llarg viatge d’anada; vam emprendre rumb a Valverde de Leganés per una de les més belles rutes que havíem somiat.

  Primer la boira:

  que ens va conduir a un lloc de misteri on el més enllà estava ple de ‘no-res’,

  i entre la boira vam poder distingir primer arbres

  i més tard inacabables camps replets d’alzines i figures vives movent-se. Vaques, ovelles, cavalls i porcs corrent lliurement entre els prats.

  Després d’aquest peculiar i bell trajecte per fi arribem a Valverde de Leganés:

  I a la mateixa porta on havíem d’emprendre el nostre viatge a través dels llibres per mitjà de la paraula.

  ‘El nostre viatge per les biblioteques….’

  …com podeu observar encara que era de bon de matí; cadascú va voler immortalitzar aquell moment a la seua manera.

  Per fi fèiem peu en la primera biblioteca. Obrim la furgoneta (mans a la faena) descarreguem els trastos. I entrant en la biblioteca ens trobem amb aquest cartell…

  Muntem el ‘tablao’, ens vestim per a l’ocasió, xarrem amb la bibliotecària i esperem impacients l’arribada dels xiquets:

  La nostra menuda escenografia plena d’instruments reciclats, efectistes i acústics;

 • plena d’insospitades marionetes que ballen al sol i a la pluja,
 • de personatges reciclats que canten als colors,
 • de gats en la teulada,
 • va permetre que poguérem gaudir i compartir històries i músiques amb els xiquets de Valverde. Deixant com regal un motiu més per a acostar-se amb curiositat, amb alegria i vivesa als llibres.

  Si durant una hora es van crear imatges, colors, música i històries amb les quals somiar i viure….després de la despedida a les profes i als xiquets, la màgia desapareix i la biblioteca torna a somiar en silenci entre pàgines i rimes.

  És la màgia del teatre! L’encís es va crear i va durar un instant feliç enmig de l’univers.

  Però el cos no enganya i els budells indiquen que s’acosta el migdia i que un bon plat calent bé val l’anterior construcció d’aqueixa màgia del teatre. No hem d’oblidar que els treballadors de somnis també mengem.

  Una foto de comiat per a tancar aquesta primera experiència en terres extremenyes.

  CONTINUARÀ

  Deixa una resposta