Viatge a la tradició recuperada: L’Olleria

El passat 18 de juliol vam poder assistir per primera vegada a les festes de la Magdalena de L’Olleria a la Vall d’Albaida.

Ací teniu una de les figures anomenada ‘l’Aixecat’.

En el nostre viatge incansable desembarquem en la recuperació d’un tradicional ball com és ‘el ball dels valencians i castells’. Com bé descriuen ells en la pàgina web dels balls dels locos:

“Un ball, una tradició, un espectacle que conjuga la dansa i la construcció de torres humanes. Una representació que comença amb una dansa desorganitzada, del tipus de bastonets, i acaba amb la formació d’un quadre, el qual dóna pas a la construcció de diverses torres humanes, cadascuna d’elles d’una plasticitat i altura diferents. Amb aquest ball es posen de manifest l’esperit de bogeria, de desgavell que té qualsevol festa, i la participació del poble en la representació, ja que moltes voltes els mateixos espectadors poden formar part de la pinya de gent que ajuda a enlairar les torres humanes que es realitzen, convertint els veïns del poble en els protagonistes de la festa del Ball dels Locos . “

I tant que ens convertirem en protagonistes. Endivineu qui es troba als peus de aquesta torre humana:


Efectivament! i si encara no ens heu trobat, UNA PISTA: a soles hi ha una persona que mira a càmera i altra que trau la seua poteta.

Però bó anem pas a pas (o foto per foto): La festa comença amb una CERCAVILA pels llocs més destacats de la població i arriba a la Plaça la Vila, on el grup de danses EL REVOL acompanyat de la colla de dolçaines i tabaleters LA MORALLA, va interpretar diversos balls:

Després va prendre protagonisme la rondalla BALL A BANDA i el grup de danses van seguir interpretant el ball plà, cobles d’Ontinyent i altres danses tradicionals que la nostra ignorància i poca memòria no ens deixen anotar en aquest foto-reportatge:

Des de la nostra humil visió de públic gaudirem molt amb la música i amb l’elegància del ball. Enhorabona!

I ara venia el PLAT FORT de la vesprada-nit: el Ball dels Locos. Encara recordant les figures, la manera de pujar, la música mentre s’alça la torre la pell s’esborrona recordant tal vegada una tradició oblidada en el temps que encara ens fa tremolar d’emoció.

La figura acaba de formar-se i de cop i volta comencen a donar voltes sobre ells mateixos. Emocionant!

I ara una de les figures complicades mentre comença a sonar la muixaranga:

La valentia del xiquet que quasi sense subjecció s’alça a saludar mentre la torre gira a un costat i a un altre. Uis, el públic assistent amb el cor en un puny!

I ara ve la part PARTICIPATIVA, en la qual la colla de BALLS DELS LOCOS demanaven al públic assistent la seua col·laboració. Havíem de subjectar ja que la ‘figureta’ consistia en: a construcció humana típica del Ball dels Bojos. Amb ella s’acabaven els castells. En aquest castell el casteller es posa de cap per avall mentre dóna suport el cap en els muscles dels companys.

Ací teniu la seqüència sencera en fotos:La fi de festa vam ser nosaltres amb un concert molt significatiu ja que volíem aportar a aquesta nova festa recuperada una peça que estrenem anomenada FESTA DE FOLLS, que recrea una festa pagana com són els carnestoltes.

Des d’ací us animem a saber més sobre aquesta espectacular tradició, per això us aportem alguns enllaços que hem conegut a l’assistir a l’Olleria.

Ball de Locos de l’Olleria.
Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida.

Deixa una resposta